איך להימנע מ fake news?
אחד המושגים הכי בולטים, הכי חשובים, ללא ספק הכי שימושיים בחמש השנים האחרונות, הוא פייק ניוז. מושג זה הפך להיות שגור בפי כל, בין אם זה בקרב פוליטיקאים ובין אם זה בקרב אנשי תקשורת, חוקרים או כל גורם אחר שמופיע בפומבי. כיצד להימנע מכך? מאמר בנושא.
מה זה פייק ניוז?
פייק ניוז נועד להגדיר חדשות שאינן אמינות, כמובן בפי מי שחושב שהידיעות והדיווחים אינם אמינים. בדרך כלל הכוונה לפוליטיקאים. העניין הוא שבמקביל, יש מי שמעודד אתרים שימוש בפייק ניוז, באתרים שמציעים ידיעות ודיווחים שכאלה. לכן, אם אתם רוצים להימנע מכך, בדקו באתר חדשות אמין.
הבעיה של פייק ניוז היא לא רק עצם העובדה שמוצג דיווח שקרי, אלא שהוא נבנה בצורה מאוד אמינה. במובנים רבים, זה מזכיר רב סמל שמועתי, כפי שהיה נהוג לקרוא לזה פעם. למשל, ידיעה מדווחת באתר מסוים, איש לא בודק אם העובדות נכונות או לא, הידיעה מועברת ומופצת ברשתות החברתיות על ידי אנשים שנתפסים כאמינים, וכך ידיעה שקרית הופכת לאמת בפי לא מעט מאמינים.
כיצד מתמודדים עם התופעה?
צריך להודות, מאוד קשה להתמודד עם תופעה כזו בעידן של רשתות חברתיות וכן בעידן בו פוליטיקאים עושים שימוש ניכר באפשרות של הפצת פייק ניוז. אך זה אפשרי ואסור להיכנע לכך.
בשביל להימנע מפייק ניוז, צריך פשוט לשאול שאלות, צריך להיות סקרן ולא לקבל הכל כמובן מאליו. יש לחפש את הידיעה באתרים אמיתיים, אתרים חדשותיים מוכרים, אתרים שנחשבים אמינים, יש לבחון מי עומד מאחוריה, יש לשאול את השאלות הנכונות, ומן הסתם, יש לדעת על פי ההיגיון האישי, האם מדובר בידיעה סבירה או לא.
חשוב לשים לב, הרבה מאוד מידיעות שמופצות הן כנגד אדם או ארגון מסוים. מן הסתם, הן מגיעות ממישהו שיכול להרוויח מכך. העניין הוא, לא תמיד זה מגובה בעובדות. לכן חשוב לברר, לשאול, לבדוק, ולהבין מי מאחורי הידיעה והאם היא אמיתית. לא צריך לקבל הכל כמובן מאליו, אפילו אם מי שאומר אותה, הוא פוליטיקאי שאתם תומכים בו.